Startersmotor.nl - Van alles over lichte motoren
BOL.com voor al jouw spullen

 

Terug naar 'Overige tests'

Macna Dry koelvest (2014)

Macna Dry koelvest

Het is weer volop zomer op het moment van schrijven en terwijl de mussen bijna van het dak vallen door de hoge temperaturen, is het voor motorrijders ook afzien in de hitte. Als je dan om je heen kijkt naar andere motorrijders (diegene die nog rijden en niet aan de rand van het zwembad zitten met een verkoelend drankje), hebben ze hier allemaal een eigen oplossing voor. Dit kan variëren van het dragen van een korte broek, t-shirt en slippers, het dragen van een 'doorwaai'-pak, een enkeling misschien helemaal naakt of gewoon gaar koken in volledig pak.

Nu moet je helemaal zelf weten hoe jij gaat motorrijden, als jij zonder bescherming wilt rondrijden zal ik je niet tegenhouden, ik voel het immers niet als je krijtstrepen met je botten trekt over het asfalt, maar wellicht is het product in deze test ook iets voor jou. Wat ik wel ernstig vind is dat de wel erg zomersgeklede motorrijders ook de kinderen in dezelfde outfit meenemen op de motor. Kinderen kennen de risico's niet en als motorrijder ben je daarom verantwoordelijk voor je jonge passagier. Een doorwaai-pak heb ik al heel wat jaren in de kast hangen (Difi VentMax) en is een geweldige uitvinding, maar als je stil staat werkt het een stuk minder en ook de bescherming ligt een stukje lager dan dat van een normaal textiel- of lerenpak.

Wat is er dan nog over? Of gewoon niet rijden (niet iedereen heeft die keus) of op zoek naar alternatieven. In je zoektocht kom je dan vanzelf ook bij koelvesten in diverse soorten. Je hebt de keus tussen koelvesten die je nat moet maken en klammig aan moet trekken (bijvoorbeeld van Hyperkewl*) of het droge alternatief van Macna. Deze laatste hebben ik aangeschaft bij een Macna premium dealer in het midden van het land, omdat ik ook op hele warme dagen wil kunnen rijden en ook bij verkeerslichten en filerijden verkoeling wil hebben. Eigenlijk wilde ik dit vest vorig jaar al testen, maar de importeur had geen testexemplaren meer liggen. Dan kopen we er zelf een, zijn we van niemand afhankelijk en hoeft hij ook niet meer terug.

Het Macna Dry koel vest zorgt voor verkoeling door het verdampen van water. Door de warmte van je lichaam en dat van de buitenlucht verdampt het water en koelt het daardoor je lichaam nog voor je begint te zweten. Het vest activeer je door het vest met een halve liter water te vullen. In tegenstelling tot andere koelvesten dompel je deze dus niet onder, maar vul je het vest. Handig is als je een leeg flesje van een 0,5L hebt, zodat je er niet teveel in doet. Het vullen doe je langzaam (om niet te morsen) en na het sluiten van de vuldop, dien je het water nog alle plekken van het vest te duwen. Het meeste zal anders rechts onderin aan de kant van de vuldop gaan zitten en we willen koeling over het gehele lichaam. Met het direct vullen vanuit een kraan weet je niet wanneer je er 0,5 liter in hebt zitten en bij een te hoge vulling zal de werking ook minder zijn.

Het vest draag je niet direct op je lichaam, maar over je onderkleding, in mijn geval gewoon een t-shirt. Kort nadat je het vest hebt gedragen en je je motorpak verder aan doet, voel je al dat het vest werkt. Een rugprotector gebruiken is geen probleem, deze doe je er gewoon overheen. Onder het rijden merk je verschil en koelt je lichaam voldoende om geen hittestress te krijgen. Het laatste wat je op de motor wilt, is onwel worden van de hitte. Onder het rijden merk je dat ook de rijwind nog eens extra verkoeling geeft, maar ook bij verkeerslichten koelt het vest voelbaar, waar een doorwaai-pak dit niet echt doet. Verwacht geen afkoeling a la airco, het vest koelt je af naar een temperatuur waarop het mogelijk is om op hete dagen er niet aan onder door te gaan en je koppie erbij te houden in het verkeer.

Met één vulling kan het vest in theorie drie dagen mee gaan, maar dit is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij de tweede dag heb ik het vest toch opnieuw gevuld. In de doos zit nog een handig zakje waar je het vest in kan doen als je dit wilt wassen in de wasmachine, om beschadigingen te voorkomen. Het vest is een ongelimiteerd aantal keren te wassen, daarnaast is het vestmateriaal ook nog eens antibacterieel behandeld. Het totale gewicht van het vest inclusief water zal nooit meer dan 1 kilo zijn en dat prima handelbaar.

Zonder Macna

Dit kwam ik onderweg tegen. Je mag helemaal zelf weten hoe je op pad gaat, maar geef je kind dan een motorpak mét Macna koelvest er onder. Hoewel er geen kindermaten zijn, past XS wellicht.

 

Bij de aanschaf van het vest was het eerste exemplaar lek, het twee exemplaar lekte bij de vuldop, bij de derde hadden we een goede te pakken. Het is niet dat ik geen vertrouwen heb in de kwaliteit, maar het geeft de voorkeur om bij de aanschaf het vest even te testen in de winkel, door het te vullen met water. Op die manier kom je niet van een koude (?) kermis thuis, om vervolgens weer terug te moeten voor een omwissel. Wellicht had ik 2x pech, maar had ik het eerste exemplaar al direct in de winkel gevuld om er achter te komen.

De vuldop zit op een plek waar je bij het dragen van een rugtas het hengsel deze kan voelen zitten, als je een zware rugzak meeneemt. Dit zal waarschijnlijk de beste plek zijn geweest. Bij een te lage plek kan je constante (water)druk op de dop hebben, helemaal bovenop de schouder geeft bij een rugtas misschien nog meer problemen en aan de achterzijde wil je deze ook niet hebben bij een valpartij. De prijs van het vest is stevig (€119,95), maar verdeel dit over een aantal hete zomers en ik wil eigenlijk al niet meer zonder op hele hete zomerdagen. Je blijft droog en toch koel, iets wat de andere koelvesten niet kunnen bieden.

Kort na het uitbrengen van dit artikel, kregen we een tweetje van TechNiche Europe (de importeur van Hyperkewl), met de melding dat ook zij al 2 jaar een droog koelvest op de markt hebben, genaamd 'DryKewl Ultra-sport koelvest'. Blijkbaar hebben we daar overheen gekeken. Laten we het er op houden dat dit door de hitte kwam. Het verslag daarvan kan je HIER teruglezen.

Adviesprijs Macna Dry koelvest: €119,95 (2014)

 

  • Tip: Controleer overal ter wereld je bandenspanning en pomp je banden direct op met de zeer handzame Xiaomi luchtpomp. Must have voor elke motorrijder!

Waardeer je de artikelen op Startersmotor.nl en koop je wel eens wat bij onderstaande webshops?
Doe dat dan via volgende links, ik ontvang dan een kleine commissie om de website te kunnen onderhouden en het kost jou niets extra. Win-win!
Louis Motorrad NL - BOL.com - AliExpress - Amazon NL


© Copyright 2007-2024 Startersmotor.nl - privacy policy/disclaimer | over ons | links | Startersmotor helpen | contact | Startersmotor op Facebook Startersmotor op YouTube Startersmotor op Instagram
Te luid geluid is UIT!