SYM is in Nederland een zeer grote speler op de 50cc-scootermarkt. Dit zeer goed verkopende merk tref je bijna aan op elke hoek van de straat en de kans is zeer groot dat je dagelijks wel een SYM-scooter ziet rijden of ergens geparkeerd ziet staan. Ze zijn niet weg te denken uit het straatbeeld. SYM maakt naast scooters ook motorscooters en daar zie je er in Nederland vreemd genoeg heel wat minder van. Dit komt deels door een klein dealernetwerk ten opzichte van de Grote Vier uit Japan, anderzijds door dat waarschijnlijk de huidige generatie scooterrijders niet overstapt op een motorscooter, maar waarschijnlijk liever in de auto in de file gaan staan. Hoewel... in deze pandemische tijden zijn er nog maar weinig files. Maar die files komen vanzelf weer terug en dan zijn motorscooters toch wel heel erg handig!
SYM maakt motorscooters in diverse soorten en maten; kleintjes met 110cc-125cc, die niet veel anders lijken dan de 49cc-varianten, maar ook urban scooters zoals de HD300, die de tegenhanger is van de populaire Honda SH300 en Piaggio Beverly 350. Ook bouwt SYM maxiscooters zoals de Cruisym 300 en Joymax-Z 300, die voor woon-werk voldoende aan boord hebben om comfortabel van huis naar werk te komen en andersom. Nog luxer kan het ook met de Maxsym TL500 en daar gaat deze test over. Een maxiscooter met twee cilinders, waarop men stevig kan toeren of woon-werkverkeer op kan doen. Bij SYM geven ze standaard 5 jaar garantie op de motorscooters, zie dat maar eens gratis te krijgen bij een ander merk!
Op het eerste gezicht lijkt de TL500 een kopie van de Yamaha TMAX. Zelfs mensen op straat vergissen zich. Qua uiterlijk klopt dat overigens wel, zelfs Google Lens heeft er moeite mee om te bepalen of het nu een SYM of Yamaha is. Qua prijs en inhoudelijk verschillen beide motorscooters nog best wat, waardoor ik ze eigenlijk niet eens wil vergelijken. Het verschil in prijs komt neer op ongeveer 3700 euro, dat is best stevig! De TMAX 560 heeft bijna 100cc meer longinhoud, bevat tractiecontrole (niet echt noodzakelijk voor die vermogens, maar op lichtere motoren tref je het vaker aan), cruise control en diverse andere technische snufjes. Dat kost simpelweg ook meer geld. Is dat het verschil je waard? Dat weet je pas als je op beide motorscooters gereden hebt. Beide motorscooters rijden toch echt wel anders, ook los van de technische snufjes.
Voorlopig genoeg over de TMAX, over naar de SYM Maxsym TL500. De Maxsym TL500 is een maxiscooter met twee cilinders en gebouwd om lekker te toeren. Woon-werk kan er uiteraard ook heel relaxt op worden gedaan. De TL500 is een flinke jongen, zelfs mijn eigen Kawasaki ER-6N is er klein bij. "TL" staat overigens voor 'Twin Line", het motorblok beschikt over twee clinders, iets wat je niet heel veel tegen komt bij motorscooters, behalve dan bij een paar motorscooters met grotere cilinderinhoud. SYM doet daar ook aan mee en het maakt de motorscooter net even wat serieuzer en ook op de snelweg rijdt het allemaal relaxter dan een ééncilinder, die hogere toerentallen aantikt bij de kruissnelheden op de snelweg.
De TL500 straalt sportiviteit en comfort uit. Een groot breed zadel met fijne rugsteun voor de bestuurder, meer dan genoeg ruimte voor een passagier, veel kunststof en een grote ruit. Dat zadel zit overigens relatief hard, maar zit heerlijk en ook met langere stukken rijden niet snel last van je zitvlak. De zithouding is uiteraard rechtop en met mijn 1.80m kan ik met mijn voeten goed bij de grond. Dat was wel even anders bij de TMAX, daar lukte het nauwelijks. De zadelhoogte bij de SYM is 795 mm, bij de TMAX is dat 800 mm. Nauwelijks verschil. Wellicht dat de TMAX toch breder is. Bij de SYM TL500 kan je toch echt met mijn lengte zonder naar een kant te leunen, plat op de grond met je voet. Onder het zadel tref je een 37 liter grote opbergruimte, waar je met gemak een systeemhelm in kwijt kan en nog wat andere zaken. Deze bak kan tot maximaal 10 kilo aan spullen kwijt. Dat is niet eens alle ruimte, ook onder het stuur tref je nog twee vakken, waar je wat spullen kwijt kan. Het linkervak stelt niet veel voor, rechts kan je toch nog wel iets kwijt en daar kan je ook de USB-poort vinden, om bijvoorbeeld je smartphone op te laden. Het contactslot is voorzien van een anti-diefstalplaatje. Zodra je de sleutel uit het contact hebt, kan je op een knopje drukken en schuift er een plaatje voor de ingang van het contactslot. Zo kan men niet met een schroevendraaier of ander gereedschap in het slot rommelen. Via de achterkant van de sleutel kan je het plaatje weer opzij schuiven.
De hoge ruit op de TL500 is in twee standen instelbaar. Gaat helaas niet elektrisch, moet met de hand en daarvoor is (eenvoudig) gereedschap nodig. Het verschil tussen beide standen is precies 4 cm. De ruit houdt goed de winddruk tegen, zodat je ook bij 160 km/u geen last hebt van de wind, maar het nadeel van hoge ruiten is het windgebulder wat er van af komt en op je helm slaat en daarbij ook turbulentie kan creëren, waardoor je je hoofd niet stil kan houden tijdens het rijden. Persoonlijk krijg ik daar na een dag rijden hoofdpijn van. De ruit 4 cm lager zetten scheelt in elk geval wat herrie en geschud. Tijdens de testweek was het overigens 36+ graden celsius en dan is rijden met een ruit heel erg onverstandig, omdat je echt geen koeling krijgt. Zonder ruit was het heerlijk om te rijden, daar waar het met ruit niet te doen was. Alternatief is nog op zoek gaan naar een ruit die niet ver boven de cockpit uit komt, dan heb je ook geen last van gebulder. Alleen op hogere snelheden vang je wat meer wind, maar dan praat je over 140+ km/u, wat in Nederland toch niet mag. Onder de ruit tref je ook nog de voorbereiding om een actioncam te monteren in de motorscooter. Dat ben ik nog niet eerder tegengekomen, maar ik zie bij SYM Global ook geen accessoire om daar te plaatsen. Waarschijnlijk zal een van de vele bulletcams op AliExpress prima passen.
Opvallend is de aandrijving: in plaats van met een snaar, is de secundaire overbrenging op deze motorscooter tandwielen en ketting. Dit hebben ze gedaan om de motorscooter een sportief uiterlijk te geven en volgens SYM heeft niet iedereen moeite met tandwielen en ketting. Persoonlijk koop ik een motorscooter vanwege het gemak niet te hoeven smeren, maar wie ben ik? Je kan dus zelf de ketting regelmatig smeren door 'm op de middenbok te wippen, maar je kan ook een automatisch smeersysteem monteren om er geen omkijken naar te hebben. Naast de secundaire aandrijving, maakt de motorscooter dus ook gebruik van een normale achterbrug, daar waar motorscooters dit vaak deels geïntegreerd hebben met de aandrijving. Het blok van de TL500 ligt een aardig stukje naar voren en de gewichtsverdeling van de motorscooter is dan ook 50/50. Met 223 kg schoon aan de haak, is de TL500 geen lichte jongen. Rijdend merk je daar niets van. Verlichting op de TL500 is rondom LED, met uitzondering van het kentekenplaatlampje. Anders zou je ook niet mogen verwachten in 2020. Zicht in de spiegels op de TL500 is nagenoeg perfect. Niet zo gek ook, ze staan wat verder weg en daardoor heb je gewoon meer zicht naar achter.
De cockpit op de TL500 bestaat uit drie delen en zit vol met informatie. Waarschuwingslampjes aan de linkerkant, in het midden een multifunctioneel kleuren-TFT-scherm van 4.5 inch met daarop informatie over snelheid, toerental, de tijd, brandstofverbruik, accu voltage, gemiddelde snelheid etc. Dit staat niet allemaal gelijktijdig op het schermpje. Met keuzeknoppen op de linkerstuurhelft, kan je door deze info op de vier "pagina's" heen scrollen. Leuk is dat SYM ook drie thema's voor de layout heeft, zodat je zelf kan kiezen hoe de informatie moet worden weergegeven. In de praktijk vond ik het standaard thema de meest prettige om af te lezen.
Aan de rechterzijde nog een kleuren-LCD scherm met daarop informatie als huidige snelheid (ja, dat kan dus op twee plekken tegelijkertijd worden weergegeven), tripmeter (helaas één), kilometerstand en hoe lang je al doet met de huidige olie en snaar. Om door deze informatie te scrollen, kan je de knoppen op de cockpit zelf gebruiken. De cockpit aflezen gaat prima, echter bij zonlicht direct er op is er niet heel veel meer van te maken. Wat helaas mist, is een buitentemperatuursensor.
Het motorblok van de TL500 is een vloeistofgekoelde 465cc tweecilinder en levert 29,36 kW (40 pk) vermogen bij 6.750 tpm en 42,5 Nm koppel bij 6.250 tpm. Voldoende pit om lekker te kunnen cruisen op deze comfortabele en sportieve motorscooter. Dit tweecilinder-motorblok heeft en ontstekingsinterval van 360 graden, een draaiende motor klinkt dus even anders dan wat je meestal gewend bent. Zeker vergeleken met veel andere motorscooters met één cilinder. De loop van een tweecilinder is natuurlijk al anders, maar met deze ontstekingsinterval klinkt het net wat unieker. Heerlijk geluid, als je het mij vraagt. Mensen kijken serieus om, om te kijken wat er aan komt rijden.
Bij het opendraaien van het gas, gaat de motor eerst rustig naar 4.000 tpm, blijft dan even hangen richting de 5.000 tpm en houdt 'm daarna op 5.800 tpm tot ongeveer 120 a 130 km/u. Boven dat toerental ben je sowieso al de 120-130 km/u gepasseerd. Zodra je het gas even los laat, zoekt de motor en de cvt het juiste toerental op waarbij de motor het zuinigste loopt. Onder de 4.000 tpm gebeurt er eigenlijk weinig en wat mij betreft mag het motorblok onderin er nog een stuk harder aan trekken, zeker voor een '500'. Eigenlijk is de motor van 0 naar 30 km/u niet snel genoeg voor wat je van het blok mag verwachten. Je kan dit wellicht met het aanpassen van een andere tandwielcombinatie aanpassen om 'm harder op te laten trekken. Daarmee gaat de topsnelheid wel omlaag, maar harder optrekken is natuurlijk altijd leuker. Het maximum koppel en vermogen liggen tussen de 6.250-6.750 tpm. Daarboven merk je overigens geen versnelling meer van vermogen en koppel. De CVT pakt altijd het juiste toerental en probeert bij het gas open draaien altijd op het maximale punt te zitten.
De eerste paar bochten is het even wennen aan de TL500, maar dat went zeer snel en wat is het dan een heerlijk neutraal sturende motorscooter. Het stuurt makkelijk, is erg vergevingsgezind en door dat het motorblok zijn vermogen rustiger afgeeft dan de TMAX 530 waar ik vorig jaar op reed, vraagt het gewoon minder om te knallen. De TMAX vraagt om veel te hard te rijden in en buiten de stad. Leuk, maar niet voor de spaarcentjes als er net een flitser staat. Met de TL500 ga je gewoon lekker te genieten van de rit, bij de TMAX gaat het er toch nog wel sportiever aan toe, zo is het nu eenmaal. Bochtjes en rotondes pakken op de TL500 zijn altijd grote pret, dus vooral binnendoor is het genieten geblazen op de TL500.
Trillingen zijn er bijna niet, dat komt door de balansas die gebruikt is in het motorblok. In dit geval is dat een soort van derde zuigerstang en zuiger in een loze cilinder, aan de achterkant van de werkende cilinders. Goed te zien in dit filmpje op YouTube. Bij 7.000 tpm heb je toch wel wat trillingen, maar dat is niet gek, want dan vraag je toch echt wel wat van het blok en zit je al boven de legale snelheden in Nederland. Onder dat toerental loopt het allemaal heel erg netjes. Over toerentallen gesproken, bij 80 km/u tik je 4.500 tpm aan, bij 120 km/u is dat 5.500 tpm. Dat is ongeveer hetzelfde toerental als bij mijn Kawasaki ER-6N (650cc) in de 6e versnelling. Dat doet dat 465cc-blok dus best wel netjes!
De SYM Maxsym TL500 doet er 7.7 seconden over om van 0 naar 100 km/u te gaan. De topsnelheid ligt op 167 km/u, wat ongeveer 152 km/u op GPS is. Je kan meer dan goed meekomen met die snelheden en op de snelweg kan je dan ook met gemak auto's inhalen. Het gemiddelde verbruik was 1 op 25 bij het nameten bij het pompstation. Daarbij wel de vermelding dat het lastig is om het precies af te meten, want je stopt het tankpistool in de tank en je hebt eigenlijk geen zicht. Voltanken tot het pistool feedback geeft dat er niets meer bij kan. Met de SYM TL500 kan je dus een ruime 300 kilometer rijden, voor je weer mag tanken. SYM adviseert overigens om E5-brandstof te tanken. E10 zou moeten kunnen, maar beter stop je er E5 in. Sowieso kan je dat beter tanken voor elke motor. Minder ethanol, beter voor de levensduur van je motor.
Het blok heeft ook nog een oliekijkglaasje. Best handig, maar wat hebben ze dat vervelend weggewerkt. Je moet 'm opbokken en eigenlijk mag je dan naast de motorscooter op de grond liggen om het af te kunnen lezen. Over onderhoud gesproken, elke 5.000 km mag de olie worden ververst en elke 30.000 km de controle van de klepspeling. De interval van de olie is best klein voor zo'n tweecilinder blok, maar in de praktijk is het bij andere motorscooters vaak ook niet veel anders. De Yamaha XMAX 300 heeft ook elke 5.000 km een oliewissel nodig, de Suzuki Burgman 400 elke 6.000 km. En als je denkt dat de Yamaha TMAX er langer mee doet, dan is dat ook niet zo. Bij de TMAX mag je net als bij de TL500, elke 5.000km de olie verwisselen. Een uitzondering is de Piaggio Beverly 350, daar hoeft het pas om de 10.000 km. Maar goed, dat is weer geen maxiscooter. Met 2,5 liter olie kost het je ook niet de kop, maar bij 'gewone' motoren is 12.000km eerder regel dan uitzondering en dan valt mij dit op. Je doet er sowieso verstandig aan om voor de winter de olie te verversen als je niet door gaat rijden, in verband met zuren in de olie die je niet in de winter wil laten zitten. In de praktijk worden oliewissels vaak eerder gedaan, gezien de gemiddeld gereden kilometers per jaar per motorrijder zo rond de 5.000 km liggen. Woon-werkers en die-hards uitgezonderd.
Onder de TL500 heeft SYM Maxxis Supermaxx S3 banden gestoken. Aan de voorkant een 120/70 15" band en aan de achterkant een 160/60 15" band. Op droog wegdek prima banden die voldoende grip geven en een vertrouwd gevoel geven. In de testweek was het bloedheet en viel er geen druppel regen. Geen idee hoe de banden het op nat wegdek doen. Overigens zijn met dit hete weer de bitumen (je weet wel, die zwarte reparatiestrepen op het asfalt) wel wat glad en kan de band een klein stapje opzij doen, tot deze weer grip heeft. Maar dat kan met elke band gebeuren, die strepen zijn ook met hete dagen simpelweg gladder. Ook op hogere snelheden voelen deze 15 inch wielen voldoende stabiel aan, de snelweg op en het gas open met 15" wielen is dus geen probleem en ook met snelle bochten geen probleem.
De TL500 is redelijk hard afgeveerd, niet vreemd gezien het sportieve uiterlijk wat SYM neer wil zetten. Aan de voorkant een niet-instelbare 41 mm upsidedown-voorvork met een onbekende veerweg, aan de achterkant een duidelijk zichtbare monoshockveer met instelbare standenvrije veervoorspanning. Ook hier is de maximale veerweg niet van bekend. De meeste oneffenheden worden prima er uit gefilterd door de vering en ook op hogere snelheden blijft alles strak werken. De vering doet wat het hoort te doen.
De remmen op de Maxsym TL500 zijn prima in orde. Aan de voorkant heb je twee remschijven van 275 mm met radiaal gemonteerde remklauwen. Aan de achterkant een enkele schijf van 275mm met enkelzuiger remklauw. Uiteraard is de motor voorzien van ABS, iets wat sinds 2016 is verplicht boven 125cc. Handig is overigens de parkeerrem, die je activeert zodra je de zijstandaard uitklapt. Deze is gekoppeld aan een kabeltje richting de achterschijf, die dan ietsje aantrekt, zodat de motorscooter lastig te verplaatsen is. De TL500 remt vrij stevig, maar is prima te doseren. SYM heeft de TL500 standaard voorzien van staalomvlochten remleidingen, om nog meer gevoel te krijgen in de remmen en tevens een snellere reactie te krijgen ,daar de leidingen minder uit kunnen zetten. Met deze remmen zet je de TL500 dus snel stil. Overigens past niet elk schijfslot op deze schijf. Het vereist een remschijfslot met een grotere beugel. Niet echt een heel groot probleem, want je kan ook met een kettingslot werken, onder het ruimte heb je namelijk meer dan voldoende ruimte beschikbaar om dat kwijt te kunnen.
De SYM Maxsym TL500 is een bijzonder leuke motorscooter om lekker rond te toeren of te gebruiken voor je woon-werktraject en duidelijk op de markt gezet als het goedkopere alternatief voor de Yamaha TMAX. De TMAX kost toch al snel €3700,- meer en dat is toch behoorlijk wat geld voor veel mensen. Daar krijg je echter wel wat voor terug; meer cc's (en dus vermogen en koppel), tractiecontrole, twee rijmodi, keyless ride, vergrendelbare middenbok en een onderhoudsvriendelijke riemaandrijving. SYM houdt de prijs lager, door die zaken niet toe te voegen op de TL500 en dat geeft jou als koper misschien een makkelijkere keus: Ga je voor de TL500 of voor de TMAX 560?
Het vermogen van de TL500 is voldoende om vlot mee te komen met het overige verkeer, hoewel deze voor een 465cc'er, puur kijkend naar cilinderinhoud, net ietsje harder zou mogen trekken (zeker onderin bij het wegrijden). De topsnelheid is minder belangrijk, zo lang de motor maar 140-150 km/u kan rijden. De remmen zijn dik in orde, het stuurt lekker, voldoende plek onder het zadel en ook nog de mogelijkheid om een koffer achterop te gooien en een tunneltas tussen de benen. Daar kan je de wekelijke boodschappen heel goed mee doen. De TL500 zou zelfs een prima motorscooter zijn om een vakantiereis mee te maken en zelfs de passagier heeft geen reden tot klagen met het brede zadel.
Qua afwerking mogen enkele kappen hier en daar misschien net wat mooier aansluiten, maar dat valt de meeste mensen niet eens op en doet niet eens echt af aan het geheel van de motorscooter. SYM heeft een mooi apparaat neergezet en hier zijn zeker liefhebbers voor te vinden! Nog een voordeel is dat SYM maar liefst 5 jaar (!) garantie geeft op de motorscooters (of 100.000 km, wat als eerste komt), dus de fabrikant en importeur hebben behoorlijk wat vertrouwen in het merk en het geeft jou als eigenaar wellicht extra jaren rust. Die 3 extra garantiejaren krijg je niet bij andere merken, niet gratis in elk geval. De brom- en snorscooters van SYM zijn in Nederland razend populair. Was het rommel geweest, dan werden er niet zo veel van verkocht. Hopelijk zal het dealernetwerk voor wat betreft motorscooters nog verder uitbreiden, dat is in Nederland nog wat karig. Meer dealers zorgen er ook voor dat het merk nog duidelijker zichtbaar is, wat ook de verkoop zal doen stijgen. Zien eten doet eten en zo is het ook met rijden. Het zou mooi zijn als we toch wat meer SYM-motorscooters op de weg mogen verwelkomen.
De SYM Maxsym TL500 is verkrijgbaar bij de dealer voor € 9.598,- (incl. 5 jaar garantie) en leverbaar in de kleuren Matt Black, Blue en Concrete Grey. Met dank aan SYM Scooters Nederland voor het beschikbaar stellen van de demo.
Vergeet niet de 34 foto's verder naar onder (klik op de rode knop) te bekijken en natuurlijk de video's op het YouTube-kanaal.
![]() |
5 jaar garantie, relaxt rijden, prima remmen, ruimte onder zadel, cockpit thema's, lekkere uitlaatroffel, parkeerrem via jiffy |
![]() |
1 tripmeter, mag onderin (0-30 km/u) vlotter optrekken |
Motortype | Viertakt, tweecilinder, vloeistofgekoeld |
Cilinderinhoud | 465cc |
Versnellingen | CVT |
Vermogen/koppel | 29,4kW (40pk) @ 6.750 tpm / 42,5 Nm @ 6.250 tpm |
Gewicht | 223 kg rijklaar |
Tankinhoud | 12,5 liter |
Verbruik | 1 op 23,5 - 25 |
Topsnelheid | 167km/u (152 km/u op GPS) |
Rijbewijs | A2, A |
Waardeer je de artikelen op Startersmotor.nl en koop je wel eens wat bij onderstaande webshops?
Doe dat dan via volgende links, ik ontvang dan een kleine commissie om de website te kunnen onderhouden en het kost jou niets extra. Win-win!
Louis Motorrad NL -
BOL.com -
AliExpress - Amazon NL