Startersmotor.nl - Van alles over lichte motoren
Kawasaki Ninja 500 SE

 

Skyteam Monkey 125 (Skymini)

Skyteam Monkey 125

Foto: Skyteam

De Monkey is wat minder bekend dan de Honda Dax, maar ik meen 'm vroeger wel eens te hebben zien rondrijden. Het model komt uit de jaren '60 en '70 en werd gemaakt door Honda. Honda heeft de blauwdrukken tegenwoordig verkocht aan China, waar ze dus weer geproduceerd worden. Maar wel met Chinese kwaliteit. Daar is de prijs dan ook naar (+/- 1200 euro), maar er zijn verschrikkelijk veel onderdelen beschikbaar voor deze motorfietsjes, dat het voor de handige sleutelaar een leuk motortje is. Verwacht dus geen superkwaliteit zoals de huidige Japanse motoren, maar voor de korte stukjes of als 2e motortje voor erbij erg leuk. Dit is echt een stadsmotortje, door z'n kleine uiterlijk kan het zijn dat de automobilisten je zien als bromfiets of je zelfs helemaal over het hoofd zien, oppassen dus of een fluoriserend vestje aantrekken over je jas!

Verwacht geen super-stabiliteit qua weggedrag, maar dat heeft meer te maken met de kleine 8 inch bandjes dan de rest van de motor. e remmetjes remmen voldoende en door het lage gewicht(nog lager dan dat van een Dax!) zijn ze snel van hun plek, soms zelfs
met onbedoelde wheelies in de eerste versnelling!. Doordat er veel onderdelen verkrijgbaar zijn, is het een slimme stap om op z'n minst 10 inch velgen en fatsoenlijke banden aan te schaffen. Daarnaast natuurlijk meteen een uitlaat voor een nog mooiere roffel! Het motortje kan worden gestart met elektrische start en met de kickstarter. Vaak is het al meteen 1x trappen en lopen.

De geleverde Chinese accu wil nog wel eens te weinig capaciteit hebben om de motor goed te kunnen starten, veel Skyteam-eigenaren plaatsen dan ook direct al een zwaardere accu in hun motorfietsje. Toch blijft aantrappen natuurlijk leuker bij zo'n klein ding! De neutraalstand kan soms wel wat moeilijk worden gevonden, maar het ontwerp is dan 40 jaar oud en zelfs Honda was toen niet zo goed als ze tegenwoordig zijn. Je zal er in elk geval genoeg aandacht mee trekken, wil niet voor aap staan? Dan moet je wat anders kopen.

 

 

Motortype Viertakt, ééncilinder, luchtgekoeld
Cilinderinhoud 124cc
Versnellingen 4
Vermogen/koppel 5.6kW (7,6pk)
Gewicht 66kg rijklaar
Tankinhoud 4,5 liter
Verbruik n.b.
Topsnelheid 85km/u
Rijbewijs A1, A2, A
OSW - Motor makkelijk verkopen

 

 

MotoPlus proefabonnement 10 euro

 

  • Tip: Controleer overal ter wereld je bandenspanning en pomp je banden direct op met de zeer handzame Xiaomi luchtpomp. Must have voor elke motorrijder!
  • Tip #2: Op zoek naar kleine onopvallende navigatie voor op de motor? De Beeline Moto II kan wat voor jou zijn, zo hoef je je dure smartphone niet op je stuur te plaatsen!

Waardeer je de artikelen op Startersmotor.nl en koop je wel eens wat bij onderstaande webshops?
Doe dat dan via volgende links, ik ontvang dan een kleine commissie om de website te kunnen onderhouden en het kost jou niets extra. Win-win!
Louis Motorrad NL - BOL.com - AliExpress - Amazon NL


© Copyright 2007-2024 Startersmotor.nl - privacy policy/disclaimer | over ons | links | Startersmotor helpen | contact | Startersmotor op Facebook Startersmotor op YouTube Startersmotor op Instagram
Te luid geluid is UIT!