Startersmotor.nl - Van alles over lichte motoren
Keerpunt, het boek van YouTuber Itchy Boots

 

Terug naar 'Motorkleding-tests'

Probiker PR-17 zomerkleding voor op de motor (2018)

Probiker PR-17 jas

Bron: Louis Nederland

Team Teenslipper...

Zodra de temperatuur weer richting zomerse waarden in Nederland gaat, kom je ze weer tegen op straat; 'Team Teenslipper'. Je weet wel, van die motorrijders en motorscooteraars die ineens in korte broek en t-shirt gaan rijden. Liefst zelfs nog zonder handschoenen, "want het is zo warm". Vooropgesteld; het maakt Startersmotor.nl helemaal niets uit hoe je op de motor stapt, dit moet je zelf weten. Als je valt, voel ik het niet. Hooguit ooit in de premie van de zorgverzekering, maar dat gaat echt niet omhoog van een paar motorrijders die vallen en toevallig in zomertenue het asfalt van dichtbij willen inspecteren. Eerder door niet-motorgerelateerde sportblessures door het jaar heen. Aan de andere kant zorgt het ook weer voor werkgelegenheid in de zorgsector... hoe je je ook kleedt op de motor(scooter): je moet het lekker zelf weten.

Maar mocht je wel waarde hechten aan een mooie huid en je door hebt dat er altijd een risico is om onderuit te gaan, bestaat er voor warme dagen zoiets als doorwaaikleding voor de motor. Zie deze kleding dan ook niet als motorkleding die je het hele jaar door kan gebruiken, maar enkel als extra kleding in de zomermaanden op het moment dat de mussen van de hitte van het dak vallen. Nu gebruik ik al heel wat jaren best tevreden een Difi Vent Max doorwaaipak (destijds door Promotor als 'zeer goed' bestempeld in een uitgebreide test met zomerkleding en inmiddels al niet meer te koop, zo oud is mijn zomerpak), maar bij Louis Nederland hebben ze nog iets veiligere doorwaaikleding van het merk Probiker, dan wat ik zelf dus in de kast heb hangen. Probiker is een huismerk van Louis zelf en Probiker maakt niet alleen doorwaaikleding, maar ook normale textiel motorkleding en zelfs leren motorkleding. Daar blijft het trouwens niet bij, ook helmen, laarzen, handschoenen, balaclava's motorjeans en niergordels. Qua prijs en kwaliteit liggen Probiker-producten in het middensegment. Wil je hogerop, dan heeft Louis bijvoorbeeld nog het merk Vanucci met diverse beschermende producten.

Van Louis Nederland ontving ik de Probiker PR17 doorwaai-jas en -broek om in de Hollandse zomer te proberen. Zodra het dus een graadje of 23 of hoger is, is het lekker om doorwaaikleding te gebruiken. Waarom is deze PR17-combi nu veiliger dan de Difi Vent Max die ik eerst had? Omdat de Difi Vent Max volledig uit textiel (polyester) bestaat en de PR17 zelfs deels uit leer op de plekken die wat meer aandacht nodig hebben. Dat is een stukje slijtvaster bij een valpartij dan textiel. Nu is de Difi Vent Max reeds vervangen door de Difi San Diego doorwaai-jas, maar ook deze maakt geen gebruik van leren delen en zo zijn er nog voldoende van andere bekende merken die ook geen gebruik maken van leer, om waarschijnlijk de verkoopprijs te drukken.

Polyamide

De Probiker PR-17 jas is een lichte en luchtige sportief ogende jas welke bestaat uit grote oppervlaktes mesh en grofmazig netweefsel (gaas), waar de wind makkelijk doorheen kan. Deze PR-17 kleding is overigens niet de opvolger van de PR-16, welke wind- en waterdicht kan zijn. Zo is de PR-18 dameskleding ook niet de opvolger van de PR-17. De PR-17 staat geheel op zichzelf en is enkel te krijgen voor de heren. Spijtig voor de dames, maar Probiker heeft nog heel veel leuke motorkleding voor dames om dat goed te maken. Het rundleer is aangebracht op de meer kwetsbare delen zoals over een deel van de onderarmen en ellebogen en het gedeelte op de schouders. Er blijft nog voldoende over voor het wind-doorlatende materiaal. Dat materiaal bestaat uit '500D Airguard'-weefsel, wat bestaat uit 100% polyamide, meshweefsel (100% polyester) en elastisch materiaal (92% polyamide en 8% elastaan). Om even kort en niet te diep op polyamide in te gaan; dit is een synthetische stof op basis van aardolie. Een bekendere naam van polyamide is nylon, maar ook kevlar is een polyamide. Het getal '500' geeft de dikte van de draad aan. Voor motorkleding gebruikt men minimaal dikte 500. Ter voorbeeld: de dikte van een vezel van een panty is 15.

Hoge slijtvastheid en lastig scheurbaar zijn eigenschappen van polyamide, waardoor deze ideaal zijn voor gebruik op de motor. Bij een glijpartij moet je zien te voorkomen dat kleding scheurt en je huid direct in contact komt met het asfalt om ergere verwondingen te voorkomen. Daarbij wel zeggende dat doorwaaikleding op de motor wel de minste bescherming biedt, vergeleken met normale textielkleding of nog beter; leren motorkleding. Maar op hete zomerdagen zweet je je leren of textielen pak uit en is het veiliger om doorwaaikleding te dragen dan een simpele spijkerbroek of korte broek en een t-shirt. De Probiker PR-17 maakt in elk geval de jas sterker door de aanwezigheid van leer. En dat maakt 'm veiliger dan zomerjassen van andere merken die geen leer gebruiken. Naast de leerapplicatie worden er ook (uitneembare) CE-protectors in de jas gebruikt bij de ellebogen en op de schouders. optioneel is een rugprotector die in de jas kan worden geplaatst en bij Louis op de website mee kan worden besteld. Hoewel ik zelf een rugprotector heb van Vanucci, is wellicht de losse rugprotector erbij bestellen geen slecht plan. Mijn Vanucci rugprotector duwt namelijk de jas wat omhoog, waardoor je nek niet meer bloot blijft en daar de warmte minder snel weg kan. Met een rugprotector in de jas heb je daar geen last van en wees niet bang dat het een zacht schuimpje is, ik heb 'm in mijn handen gehad en die rugprotector is nog behoorlijk dik.

Probiker PR17 combi Het pak zit bij mij wat losser, omdat ik voor een man nog al brede heupen heb en daarom vaak een maat groter moet kiezen, maar dit zit ook prima! Op de foto tevens de Nishua NFX-2 carbon systeemhelm en de Vanucci Competizione II handschoenen, van Louis Nederland.

 

Voldoende jaszakken

De jas is voorzien van drie binnenzakken waarvan ééntje kan worden gebruikt voor documenten. Ook een zakje voor je smartphone. Het zakje voor de smartphone is rekbaar, maar een 5.5" Android smartphone past er met hoesje maar net in. Dit smartphone-zakje zou dus iets groter mogen zijn, maar fijn dat er wel aan gedacht is. In de jas tref je duidelijk labels aan die aangeven dat de zakken niet waterdicht zijn en je zelf moet zorgen voor goede bescherming tegen water voor je smartphone en overige zaken die je in je jas stopt. Dat is ook meteen het enige 'nadeel' van deze jas; de jas is niet waterdicht. Maar dat zouden je t-shirt en gewone broek ook niet zijn. Aan de buitenkant van de jas tref je nog eens twee zakken aan. Meer dan genoeg zakken om veel van je spullen in kwijt te kunnen, als je geen tanktas, topkoffer of zijtassen voor handen hebt. De wijdte van de mouwzoom is makkelijk te verstellen en ook aan de zijkant van de jas zelf kan je de wijdte verstellen om 'm beter naar je lichaam te laten vormen.

De bijbehorende broek van de PR-17 combi (bestaande uit hetzelfde materiaal) kan je vastritsen aan de jas en dat is eigenlijk ook altijd aan te raden. De meeste motorrijders doen dit nooit (ik ook niet), maar maakt het geheel wel steviger als je zou glijden. Ook bij de broek is leer gebruikt voor de knieën en het zitvlak. Bovenaan zijn nog twee niet al te grote zakken te vinden, waar niet te grote spullen in passen. Wat ik eigenlijk mis op deze broek zijn nog zakken aan de zijkant van je bovenbeen aan weerskanten. Hier kan je wat groter materiaal in stoppen dan in zakken bovenaan. Of spullen in zijzakken op je benen prettig is bij een valpartij laten we even buiten beschouwing, maar bij mijn normale textiel Revit Sand 2 broek ben ik er erg tevreden mee. De wijdte is ook bij de broek verstelbaar bij de taille en de zoom. Optioneel kan je nog heupprotectors plaatsen, die ik je ten zeerste kan aanraden om het geheel nog veiliger te maken. De knieprotectors vallen in principe goed, echter komt in de praktijk de klittenbandsluiting van de zakjes van de protectie constant tegen je knieën aan en schaaft dat erg vervelend. Dit is op te lossen door sluiting van het protectorzakje iets aan te passen (bijvoorbeeld wat langer te maken), waardoor het klittenband niet direct in contact komt met je huid, mocht je daar last van hebben. Als laatste is de broek voor ritten tijdens warme zomernachten nog voorzien van een dunne reflectiestrip om nog iets meer op te vallen in het donker. De jas heeft dit echter niet, misschien een idee voor Louis/Probiker om dat ook toe te passen op de jas.

Probiker PR-17 broek voorkant
Probiker PR-17 broek achterkant Hmm.. die rits had er wel af gemogen. Zo heb ik dus een tijdje rondgereden... wel meteen het bewijs dat ik ook nooit broek aan jas rits.

 

Probiker PR-17 broek voorkant

 

Probiker PR-17 broek achterkant

 

Conclusie

De kleding zit lekker en tijdens het rijden voel je echt het verschil tussen normale motorkleding en doorwaaikleding. De wind gaat door de kleding heen en zo zijn warme zomerdagen goed vol te houden. Richting de 30 graden lijkt het soms alsof de jas en broek niets doen, maar trek dan voor de grap eens je normale motorpak aan. De algehele kwaliteit van deze Probiker-kleding is goed te noemen. Veel is dubbele gestikt en op impactposities veiligheidsnaden conform ISO 4916. Wat wellicht helemaal een lekkere combinatie is, is deze PR-17 combi, gecombineerd met het Macna Dry koelvest: het beste van twee werelden. Wees verstandig en koop zo'n doorwaaipak voor de hete zomerdagen of combineer de PR-17 jas bijvoorbeeld met motorjeans, maar beter stap je niet op de motor zonder beschermende kleding, hoe warm het ook is.

Pro Heerlijk luchtig, veiliger door leerapplicatie, sportieve looks, licht in gewicht, nette kwaliteit en afwerking, prettig geprijsd
Con Klittenband knieprotectors broek schuren op huid vlak boven knie, smartphonezakje mag wat groter, ik mis zakken op de broek buitenzijde bovenbenen

Product: Probiker PR-17 jas en broek
Kleur: Grijs-zwart-rood, Zwart-rood
Maten: 48 t/m 58

Klik op onderstaande links voor meer informatie en de bestelpagina bij Louis Nederland:

Probiker PR-17 jas heren (€ 199,99)

Probiker PR-17 broek heren (€ 179,99) - NIET MEER LEVERBAAR

Rugprotector PR-17 jas (€ 19,99)

Heupprotectors PR-17 broek (€ 12,99)


Nu is bestellen via internet op de gigantische webshop van Louis Nederland handig en vaak kom je nog veel andere leuke motorartikelen tegen, maar bij Louis kan je ook passen in de winkel! Voordeel van passen in de winkel is dat je meerdere maten direct kan proberen. Soms vertrek je als nog met motorkleding, maar dan van een ander merk dan je in eerste instantie op het oog had, omdat het bijvoorbeeld toch prettiger past dan hetgeen je wilde aanschaffen. Daarnaast kan je gebruik maken van de kennis van de medewerkers, die je alles kunnen vertellen over de kleding. Komt dat dus even goed uit dat Louis in Duitsland ook tientallen winkels heeft om te kunnen passen, waarvan er minstens vijf bij de grens van Nederland in de buurt liggen. Al deze vijf op rijdbare afstanden vanaf de grens. Woon je wat meer in het westen van Nederland, dan moet je er wellicht een uitje van maken, maar woon je op een uurtje van de Duitse grens, dan hoef je je er de hand niet voor om te draaien en ben je er zo. In de toekomst is het plan om ook in Nederland een fysieke winkel te openen, tot die tijd bestel je het of online of maak je er een leuke rit van naar Duitsland.

Deze winkels liggen dicht bij de grens;

Louis Mega Shop in Aken (vlak bij Heerlen en Maastricht)
Louis Shop in Monchengladback (stukje over de grens bij Roermond)
Louis Shop in Wesel (stukje over de grens bij Arnhem)
Louis Mega Shop in Emsburen (stukje over de grens bij Hengelo/Enschede)
Louis Shop in Emden (in de buurt van de provincie Groningen)

 

Met dank aan Louis Nederland voor het beschikbaar stellen van de Probiker PR-17 zomermotorkleding.

 

  • Tip: Controleer overal ter wereld je bandenspanning en pomp je banden direct op met de zeer handzame Xiaomi luchtpomp. Must have voor elke motorrijder!
  • Tip #2: Op zoek naar kleine onopvallende navigatie voor op de motor? De Beeline Moto II kan wat voor jou zijn, zo hoef je je dure smartphone niet op je stuur te plaatsen!

Waardeer je de artikelen op Startersmotor.nl en koop je wel eens wat bij onderstaande webshops?
Doe dat dan via volgende links, ik ontvang dan een kleine commissie om de website te kunnen onderhouden en het kost jou niets extra. Win-win!
Louis Motorrad NL - BOL.com - AliExpress - Amazon NL


© Copyright 2007-2024 Startersmotor.nl - privacy policy/disclaimer | over ons | links | Startersmotor helpen | contact | Startersmotor op Facebook Startersmotor op YouTube Startersmotor op Instagram
Te luid geluid is UIT!