Startersmotor.nl - Van alles over lichte motoren
Kawasaki Ninja 500 SE

 

Terug naar 'Motorkleding-tests'

IZI BodyCooling motorkoelvest (2021)

Verkoeling op de motor

Tegen kou kan je je goed kleden, tegen warmte minder goed. Voor motorrijden geldt dat natuurlijk ook. Het gevaar bij oververhitting op de motor, is dat je last krijgt van hittestress en daardoor minder focus hebt op de weg, meer vermoeid raakt en een ongeluk eerder op de loer ligt. Het is dus belangrijk om wat aan de koeling van je lichaam te doen, om gefocust op de motor te blijven zitten.

Tijdens de snikhete dagen kan je natuurlijk op de motor stappen in korte broek en T-shirt, maar bij een onverhoopte valpartij kan je dan wel de steentjes uit je wonden plukken, nadat je krijtstrepen met je botten hebt getrokken over het asfalt. Ok, klinkt een beetje goor en overdreven, maar een valpartij zonder beschermende kleding levert je wel gegarandeerd hele lelijke wonden op en daarnaast ook meer pijn dan noodzakelijk. Rijden in korte broek en een T-shirt is ook helemaal niet meer nodig. Sinds jaar en dag is er doorwaaikleding te koop die meer bescherming biedt dan je zomerse outfit, maar toch veel wind doorlaat. Hierdoor heb je het idee hebt in je T-shirt rond te rijden. Doorwaaikleding in je garderobe is een absolute aanrader voor elke motorrijder.

Toch kan dat op echt hele hete dagen nog niet genoeg zijn en dan kom je uit bij de koelvesten. Er zijn twee typen koelvesten, de koelvesten waarbij je droog blijft (DryCool) en de koelvesten welke je moet onderdompelen in water en vervolgens moet aantrekken (Hydrogel). In 2014 is het drycool-vest van Macna al getest en zelfs het koelvest wat nat moet worden gemaakt van Hyperkewl. Overigens was dit laatste vest eigenlijk een semi-drycool vest. De natte delen deed je in een binnenvoering van het vest, maar die natte delen moesten wel ondergedompeld worden.

 

Wat Hyperkewl al bewees, is dat een koelvest echt niet van een motorkledingfabrikant hoeft te komen. Ook willekeurige kledingfabrikanten kunnen uitstekende koelvesten maken, waaronder het koelvest van IZI BodyCooling, wat ik onlangs ontving. Het bedrijf komt uit Nederland en biedt via koelvest.nl diverse koelvesten aan. Niet alleen voor motorrijders, maar ook voor industrie en sport.

Het koelvest van IZI BodyCooling is ongeveer gelijk aan dat van het Macna Drycool-vest. Het is een vest waarbij je droog blijft en je dus het water in het vest kan gieten. Via de platte vulopening (bij Macna was dit een vervelende dop, al is dat later aangepast) vul je het vest met 750-1000 ml water. 750 ml is aangegeven, maar inmiddels mag dit volgens de fabrikant zelfs 1000 ml zijn, wat de koelduur verlengt. Vervolgens verdeel je al het water door het vest heen, door het vest op z'n kop te houden zodat het water via de schouderpanden naar de voorkant van het koelvest loopt. Vervolgens kun je het water van de achterkant naar de voorkant masseren zodat het water gelijkmatig verdeeld is. De superabsorberende vezels nemen het vocht direct op, zodat de afgifte direct kan beginnen. Het IZI Bodycooling koelvest is rond de ventilatiegaten voorzien van een dubbele fusing, wat er voor zorgt dat het vest niet kan lekken. Leeg weegt het vest 250 gram, met 750 ml water is het vest dus ongeveer 1000 gram en met 1 liter water er in, kom je dan uit op 1250 gram. Klinkt misschien zwaar, maar je merkt er eigenlijk niet veel van.

Het vest is voorzien aan de zijkanten van elastisch materiaal, waardoor het prettig zit. Het vest is in vier maten verkrijgbaar (S t/m 5XL), de kans is bijzonder klein dat je deze niet gaat passen. Helaas ben ik wel wat kilootjes aangekomen door de corona-periode en heb ik gekozen voor maat 2 (L-XL). Toch heb ik het idee dat maat 1 (S-M) nog best kan passen, maar dan wel wat strakker tegen het lijf zit. Maar ook met maat 2 duwt de motorjas het vest tegen het lichaam aan en werkt de verkoeling direct. Er is nog wat ruimte in maat 2 over, maar ik werk er liever nog wat kilo's af. Ga je met het koelvest motorrijden, dan voel je de koeling door middel van gaten in het vest en rijwind. Hierdoor kan het water langzaam verdampen en worden afgegeven aan het bovenlichaam. Je lichaam zal iets klam daardoor aanvoelen en daardoor afkoelen. In combinatie met een doorwaaijas zal het effect dus beter voelbaar zijn dan met een gewone motorjas. Zonder bijvullen kan een vest ongeveer maximaal 3 dagen koelen, maar dat is puur afhankelijk van temperatuur en gebruik. De fabrikant geeft minder op, maar in praktijk kan je best lang genieten van een 'lading' water.

motor koelvest
koelvest motor

Genieten

Werkt het? Zeker weten! Als je het vest aantrekt, voel je meteen de koeling. Uiteraard went je lichaam op een gegeven moment ook. Dat is ook zo als je een gebouw instapt met airco. Dat merk je het beste als je net van buiten komt, maar na een tijdje voel je het niet meer. Toch doet een airco op dat moment nog steeds zijn werk en het vest blijft dus ook doorkoelen. In de zomer is het dus echt wel lekker om zo'n vest te gebruiken op de hete dagen. Nu koelt een doorwaaipak de voorkant al best goed, maar hete lucht als verkoeling is ook niet lekker meer. Bij het IZI BodyCooling-koelvest, verkoel je niet alleen de voorkant, maar ook de achterkant. Iets wat een doorwaaijas niet kan. Door zo'n jas kan je je warmte wel makkelijker kwijt, maar de rijwind kan simpelweg niet bij je rug komen tenzij je met de wind mee zou rijden.

Tip: gebruik in plaats van gewoon kraanwater eens gekoeld water uit de koelkast, dat is nog lekkerder! Het grote voordeel van dit soort koelvesten is dat als je op vakantie bent, je onderweg even ergens kan stoppen en een flesje water kan kopen om het vest weer te vullen, als je het idee hebt dat het meeste vocht wel is verdampt. Bij vesten die je onder water moet dompelen, moet je maar net ergens een wasbak zien te vinden en hopen dat deze schoon is. Je kan zo'n hydrogel-vest ook wel onder de kraan houden, maar echt even onderdompelen werkt net even beter. Het motorkoelvest kan je wassen met het bijgeleverde zakje. Stop het koelvest in de waszak en was het in de wasmachine op maximaal 30 graden. Niet strijken, niet in de wasdroger, maar lekker uithangen in de schaduw en je hebt weer een fris vest.

Thuiswerken zonder airco in de zomer

Tijdens het thuiswerken in de coronatijd, komt dit motorkoelvest trouwens ook goed van pas. De kamer met airco is vergeven aan de baby, dus de werkkamer is met dagen dat het buiten 30 graden is, bijna een sauna aan het worden. Ook dan gaat de productiviteit achteruit, maar met het koelvest aan en daarop een ventilator, is het heel goed vol te houden. Voor de thuiswerkers in de zomerperiode is zo'n koelvest dus ook zeker een aanrader, zelfs als je geen motor hebt! Al heeft koelvest.nl daar tal van andere vesten voor. Maar het vest is dus ook toepasbaar buiten het motorrijden om.

Conclusie

Het motorkoelvest van IZI BodyCooling doet zijn werk prima. Het koelt tot wel 15 graden Celsius onder de omgevingstemperatuur en houdt het bovenlichaam een aantal graden koeler en voorkomt hiermee hittestress op de motor. Een aanrader voor de motorrijders die ook veel met de hete zomerdagen rijden en toch het hoofd scherp willen houden. Wel is het af en toe lastig met het verdelen van water om het water gelijkmatig te verdelen over beide delen van de voorzijde. Iets wat bij Macna ook het geval is. Nog handiger is wellicht twee vulopeningen aan de voorzijde te plaatsen. Aan de ander kant, als je echt even de tijd er voor neemt, komt het water overal.

Waarom kiezen voor een koelvest van IZI BodyCooling en bijvoorbeeld niet voor het soortgelijke koelvest van Macna? Ook het huidige vest van Macna zal voldoen, want met het oude vest heb ik ook echt genoten van die koeling, maar het verschil met dit IZI BodyCooling-vest, is dat er tot wel 2x meer water in kan en het dus langer kan koelen. Daarnaast had ik bij het Macna-vest last van lekkages en was het pas bij het derde vest goed. Lekkages ben ik niet tegengekomen bij dit koelvest van IZI BodyCooling en ik ga er echt niet zorgvuldiger mee om dan dat van Macna. Dit koelvest is de investering waard voor de motorrijder die ook graag tijdens de hete dagen een stuk wil rijden.

Product: IZI BodyCooling motorkoelvest
Kleur: Grijs/Zwart
Maten: 4 maten (1=S-M, 2=L-XL, 3=2XL-3XL, 4=4XL-5XL
Prijs: € 139,-

Met dank aan koelvest.nl voor het beschikbaar stellen van het IZI BodyCooling motorkoelvest.

 

  • Tip: Controleer overal ter wereld je bandenspanning en pomp je banden direct op met de zeer handzame Xiaomi luchtpomp. Must have voor elke motorrijder!
  • Tip #2: Op zoek naar kleine onopvallende navigatie voor op de motor? De Beeline Moto II kan wat voor jou zijn, zo hoef je je dure smartphone niet op je stuur te plaatsen!

Waardeer je de artikelen op Startersmotor.nl en koop je wel eens wat bij onderstaande webshops?
Doe dat dan via volgende links, ik ontvang dan een kleine commissie om de website te kunnen onderhouden en het kost jou niets extra. Win-win!
Louis Motorrad NL - BOL.com - AliExpress - Amazon NL


© Copyright 2007-2024 Startersmotor.nl - privacy policy/disclaimer | over ons | links | Startersmotor helpen | contact | Startersmotor op Facebook Startersmotor op YouTube Startersmotor op Instagram
Te luid geluid is UIT!